Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Λίμνη Κάρλα: Δεν προκύπτει σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης [χάρτης]

 

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής διενήργησε μετρήσεις της ποιότητας των υδάτων

Από τις πρώτες μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλημμυρισμένα νερά στην περιοχή της λίμνης Κάρλας, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Daniel», δεν προκύπτει σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης. Σε κάθε περίπτωση, οι μετρήσεις θα συνεχιστούν.

Συγκεκριμένα, κατόπιν εντολής του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) διενήργησε, στις 19 Σεπτεμβρίου του 2023, μετρήσεις της ποιότητας των υδάτων σε πέντε σημεία στην περιοχή της λίμνης Κάρλας. Από αυτά, τα δύο βρίσκονται εντός της λίμνης και τα υπόλοιπα εκτός, στις παρακείμενες πλημμυρισμένες εκτάσεις, παραπλεύρως της τεχνητής λίμνης (επισυνάπτεται σχετικός χάρτης).

Η ποιότητα του νερού δεν έχει επιβαρυνθεί ουσιωδώς

Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, αφορούν σε σειρά φυσικοχημικών παραμέτρων (αγωγιμότητα, pH, αιωρούμενα στερεά, διαλυμένο οξυγόνο κ.λπ.), σε ορισμένες χημικές ουσίες (αμμωνία, πετρελαϊκοί υδρογονάνθρακες και φαινόλες), καθώς και σε σειρά βαρέων μετάλλων.

Με σκοπό να αξιολογηθεί η επίπτωση της πλημμύρας στην ποιότητα των υδάτων, διεξήχθη συγκριτική ανάλυση των μετρήσεων, σε σχέση με αντίστοιχες μετρήσεις προηγούμενων ετών εντός της λίμνης Κάρλας.

Από τις μετρήσεις διαπιστώνεται, πως το pH εντός της λίμνης είναι ελαφρώς αυξημένο (8,9 έναντι 8,7). Το σύνολο των υπολοίπων φυσικοχημικών παραμέτρων που μετρήθηκαν, εμφανίζονται βελτιωμένες σε σχέση με τις τιμές τους στη λίμνη πριν από την πλημμύρα. Πιθανότατα αυτό συνέβη, διότι ο όγκος του νερού εντός της λίμνης έχει αυξηθεί πολύ από την εισροή μεγάλων ποσοτήτων νερού ως αποτέλεσμα της κακοκαιρίας «Daniel». Οι ίδιες φυσικοχημικές παράμετροι στα σημεία δειγματοληψίας εκτός της λίμνης παρουσιάζουν τιμές εμφανώς χαμηλότερες, από αυτές που έχουν μετρηθεί στη λίμνη πριν από την πλημμύρα (π.χ. το pH κυμαίνεται από 7,90 έως 8,26). Ενδεικτικά επισημαίνεται, επίσης, ότι τόσο εντός όσο και εκτός της λίμνης δεν ανιχνεύονται πετρελαϊκοί υδρογονάνθρακες, φαινόλες και χλωριόντα.

Αναφορικά με τα βαρέα μέταλλα, παρατηρείται μικτή εικόνα (ανάλογα με το μεταλλικό στοιχείο και το σημείο δειγματοληψίας), η οποία χρήζει περαιτέρω παρακολούθησης.

Συνολικά εκτιμάται, ότι η ποιότητα του νερού της λίμνης Κάρλας στα όρια που ήταν πριν από την πλημμύρα δεν έχει ουσιωδώς επιβαρυνθεί, ενώ τα συσσωρευμένα ύδατα γύρω από τη λίμνη είναι σε καλύτερη κατάσταση από τα ύδατα εντός αυτής.

OT.gr 

23.09.2023 | 12:35

Ψάρια στους δρόμους του χωριού!


 Δεν θα το πιστεύαμε αν δεν το βλέπαμε!!!!!!

Ψάρια και μάλιστα μεγάλα, σε δρόμους του Στεφανοβικείου. Στο συγκεκριμένο σημείο διαπιστώσαμε την παρουσία δύο ψαριών που προσπαθούσαν να επιβιώσουν στα ρηχά!!!

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Να ποιος φταίει για την κατάσταση που βιώνουμε!!!


Εδώ υπάρχει η κυνική πλέον ομολογία:

"Έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες της Περιφέρειας του Δήμου και των Βουλευτών του νομού Λάρισας"  η κοινότητα Φαλάνης έσπασε το ανάχωμα της Γυρτώνης για να πλημμυρίσει η περιοχή της Κάρλας και προληπτικά να προστατευτεί η Λάρισα.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

1. Είχαν το δικαίωμα αυτό? 

2. Το ανάχωμα Γυρτώνης ανοιγοκλείνει σύμφωνα με τα συμφέροντα της εκεί περιοχής? δεν αφορά όλη τη Θεσσαλία?

3. Ενημέρωσαν τους θιγόμενους?

4. Γνώριζαν τις συνέπειες? (ΝΑΙ, ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΌΡΗΣΑΝ)

Και αφού είναι φανερό ότι λειτούργησαν σαν μία "κάστα " Λαρισαίων παραγόντων που νοιάστηκαν αποκλειστικά για τα συμφέροντα της περιοχής τους, ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ μάλιστα, θέτουμε τα εξής ερωτήματα στους παράγοντες της Μαγνησίας. (Βουλευτές, Περιφερειακούς συμβούλους και τον Δήμαρχο Ρ.Φεραίου)

1 . Εσείς ενημερωθήκατε?

2.  Είτε Ναι είτε Όχι, τι κάνατε? 

Μετά την καταστροφή που υπεστήκαμε, τώρα βάλτε φαρδιά πλατιά την υπογραφή σας ώστε να μεταφερθεί KAI το Αεροδρόμιο Στεφανοβικείου στη Λάρισα. 

Υ.Γ. 1  Αααα ξεχάσαμε  ΔΕΝ θα σας ρωτήσουν ούτε και γι' αυτό.

Υ.Γ.2  Τα χωριά της Λάρισας που θίχτηκαν έχουν πολύ λίγο κόσμο οπότε.....