Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Δεκαπενταύγουστος 2022 – Ευχές: Γιατί λέμε Καλή Παναγιά


Μια ευχή που προκαλεί πολλές συζητήσεις στο διαδίκτυο και όχι μόνο

Γράφει ο Θεόδωρος Παπανδρέου στη  rodiaki.gr                                                      (Επιτ. Σχολικός Σύμβουλος)

Έχουμε δημιουργήσει ευχές για εκπλήρωση των ευγενικών πόθων των συγγενών και των γνωστών μας, αλλά και ευχές, που μόνο ευχές δεν μοιάζουν.

Παρόλα αυτά, τις περισσότερες ευχές αναμφίβολα τις λέμε, για να δείξουμε το σεβασμό, την εκτίμηση και αγάπη μας προς το συνάνθρωπό μας, αλλά παράλληλα κάπου-κάπου ξεστομίζουμε κι ευχές που δεν τις νιώθουμε, ή επειδή έτσι μας έμαθαν οι δικοί μας.

Έναυσμα και αφορμή των γραφομένων μου, (όπως και πριν λίγο καιρό έγραψα), για την ευχή «Καλό Παράδεισο», είναι η κατά μεγάλο σεβασμό επίκαιρη ευχή «Καλή Παναγιά»!

Πρόκειται λοιπόν για την ευχή που δεν γνωρίζουμε πότε καθιερώθηκε και ποιος ήταν ο σκοπός και η σημασία της.

Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Τα εγκαίνια του μνημείου των Συρτάδων


Τα εγκαίνια του μνημείου των Συρτάδων πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα το πρωί του Σαββάτου 14 Μαΐου. Όπως μπορείτε να δείτε στη σχετική φωτογραφία, μία πλάκα τοποθετήθηκε στις όχθες της λίμνης Κάρλας μεταξύ Στεφανοβικείου και Καναλίων για να θυμίζει σε όλους τους επισκέπτες πως «ο εδώ χριστιανικός οικισμός των Συρτάδων καταστράφηκε εκ θεμελίων από τον Δράμαλη Πασά της Λάρισας κατά την Επανάσταση της Θεσσαλομαγνησίας στις 14 Μαΐου 1821 κι έκτοτε ερημώθηκε» όπως αναγράφεται.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου Ρήγα Φεραίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Στεφανοβικείου «Αριστοτέλης» και του Λαογραφικού Μουσείου Στεφανοβικείου, με την υποστήριξη της τοπικής κοινότητας. Μεταξύ των άλλων, το «παρών» έδωσαν στην εκδήλωση ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό κος Τριαντόπουλος, οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Μπουκώρος, Μαραβέγιας, ο Αντιπεριφερειάρχης Νέων Τεχνολογιών κος Τέας, οι Αντιδήμαρχοι Ρήγα Φεραίου κ.κ. Παπαϊωάννου, Παλληκάρης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Στεφανοβικείου κος Ντάγγαλος και πολλοί άλλοι τοπικοί φορείς.

Στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία νωρίς το πρωί και στις 11:00 στο σημείο όπου τοποθετήθηκε η πλάκα, διαβάστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγιναν τα αποκαλυπτήρια υπό τους ήχους του εθνικού μας ύμνου. «Μετά από χρόνια ερευνών ήρθε επιτέλους η στιγμή της ολοκλήρωσης ενός πολύ σημαντικού έργου για την περιοχή μας, του μνημείου των Συρτάδων» ανέφερε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Στεφανοβικείου κος Θανάσης Βλάχος.

Ζητήσαμε την καταγραφή από τον πατέρα Νικηφόρο Ντατζιόπουλο, ο οποίος είναι μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Στεφανοβικείου έχοντας κάνει πολυετή έρευνα και μελέτη σχετικά με την τοπική ιστορία/παράδοση. Με προθυμία, προσφέρθηκε να μας παρουσιάσει τα γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία με το παρακάτω κείμενο:

Γεωγραφικά στοιχεία: Ο οικισμός των Συρτάδων βρισκόταν στις παρυφές του Βόρειου Πηλίου μεταξύ Στεφανοβικείου και Καναλίων και μάλιστα στους πρόποδες του λόφου του σημερινού Εξωκκλησίου του Αγίου Αθανασίου Στεφανοβικείου (Άγ. Αθανάσιος στο βουνό, όπως λέγεται) και δίπλα στις όχθες της λίμνης Βοϊβηίδας (Κάρλας). Αναφέρεται από τους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας σε πηγές και από τους λιγοστούς περιηγητές της περιοχής. Συρτάρα και συρτάρες και οι λόγιοι τύποι τους συρτάδα και συρτάδες σημαίνουν πέρασμα, διάβαση και απαντούν σποραδικά στον ελληνικό χώρο ως τοπωνύμια. Πράγματι οι Συρτάδες της Βοϊβηίδας είναι ένα στενό πέρασμα ανάμεσα στη λίμνη και το γειτονικό βουνό. Οι κατά βάση Πηλιορείτες Συρταδιώτες νέμονταν τη λίμνη και το βουνό μέχρι τα όρια των Καναλίων και της Κάπουρνας (σημ. Γλαφυρές) και αποζούσαν από τα λιγοστά χωράφια τους και από την αλιεία στην λίμνη.

Ι